Zamjenik Cebalo na sastanku s predsjednikom Vlade Plenkovićem, ministrima i predstavnicima turističkog sektora

U Petrčanima u Zadarskoj županiji održan je sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministara i predstavnika jadranskih županija s predstavnicima turističkog sektora.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije sastanku su nazočili zamjenik župana Joško Cebalo i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Ivo Klaić.

Prema podacima koje je iznio predsjednik Vlade Plenković, do sada smo već ostvarili 10,7 milijuna dolazaka i 56,6 milijuna noćenja na razini države što je 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja rekordne 2019. godine.

‘Ove godine ostvareno je najuspješnije prvo tromjesečje u prihodima od stranih turista u povijesti Hrvatske. Iznosi fiskaliziranih računa za dosadašnji dio godine su 20 milijardi i 581 milijun kuna, što je 33 posto više nego 2019. godine. Treba vidjeti što još možemo učiniti kako bi Hrvatska, s obzirom na konkurentska tržišta, osobito na Mediteranu, i dalje bila privlačna i omiljena destinacija brojnih turizma. Hrvatska je i važna auto-destinacija, a s izgradnjom Pelješkoga mosta i južni dio Dubrovačko-neretvanske županije odjednom postaje također auto-destinacija, što je veliki vjetar u leđa ukupnom hrvatskom turizmu’, kazao je premijer Andrej Plenković.

Zamjenik župana Joško Cebalo istaknuo je ovom prilikom kako je Dubrovačko-neretvanska županija bila izrazito pogođena korona-krizom, posebno jer je naše područje uglavnom avio-destinacija.

‘Ono na čemu smo zahvalni i što moram istaknuti je važnost Pelješkog mosta za naše područje i za naš turizam. Sam most je važan strateški, prometno, ali je i sam postao svojevrsna turistička atrakcija. Prema podacima za našu županiju, u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili smo 83 posto noćenja u usporedbi s 2019. godinom. Očekujemo odličan turistički kolovoz i odlične brojke na kraju ove godine’, rekao je, između ostaloga, zamjenik Cebalo.

Na ovom sastanku riječi je bilo i o drugim pitanjima važnima za turistički sektor, poput porezne politike, prometnih ulaganja te korištenja sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira ili Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.