Zamjenik župana sudjelovao u programu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite

Zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen sudjelovao je u prigodnom programu obilježavanja 1. ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite koji je organizirao Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik. U prostorijama Stožera civilne zaštite okupilo se oko 70 djece iz Osnovne škole Lapad koje su se tom prigodom upoznali sa zadacima i poslovima koje obavlja civilna zaštita o čemu su im govorili predstavnici Područnog ureda zaštite i spašavanja Dubrovnik. Učenici lapadske osnovne škole također su imali priliku razgledati opremu za intervencije u žurnim situacijama te razgovarati s predstavnicima Prometne policije, Hrvatskog društva crvenog križa Dubrovnik, Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Dubrovnik.

Dubrovačko-neretvanska županija, inače, u proteklom je razdoblju skupnom i pojedinačnom opremom opremala specijalističke postrojbe civilne zaštite. Nabavljeno je, uz ostalo, stotinu poljskih kreveta te dva kompleta hidrauličkih podupirača za spašavanje iz ruševina od čega jedan smješten u JVP Dubrovačko primorje kako bi, u slučaju potresa, lako bio dostupan područjima primorskih, peljeških, neretvanskih i korčulanskih gradova i općina. Drugi komplet smješten je u Vatrogasnoj zajednici Grada Dubrovnika kojim će se, osim postrojbi civilne zaštite za spašavanje iz ruševina i logistiku, koristiti i vatrogasne postrojbe s područja Grada Dubrovnika te općina Župa dubrovačka i Konavle, uzimajući u obzir činjenicu da bi upravo pripadnici tih vatrogasnih postrojbi bili među prvim pripadnicima operativnih snaga koje bi reagirale u slučaju potresa na seizmički aktivnom području Dubrovačko-neretvanske županije. Krajem prošle godine Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je mobilni agregat za potrebe operativnih snaga civilne zaštite s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a s predstavnicima Seizmološke službe Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o sufinanciranju rada seizmološke postaje na Lastovu, iznimno važne upravo za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

U sustav civilne zaštite na svom području Dubrovačko-neretvanska ulagala je i uspješnom provedbom prekograničnih europskih projekata. Realizacijom projekta HOLISTIC na tri lokacije je postavljen video nadzor za motrenje šumskih područja čime su pokrivena požarno osjetljiva i ugrožena područja otoka Mljeta, doline Neretve (predjela oko jezera Kuti) i pogranično područje Grada Dubrovnika. U sklopu projektnih aktivnosti vatrogasnom opremom opremljene su postrojbe s područja Grada Dubrovnika, doline Neretve i Pelješca, a postavljeni su i paneli za vizualizaciju indeksa opasnosti od izbijanja požara na području park šume Velika i Mala Petka, na Kalamoti, u park šumi Hober na Korčuli te zaštićenom krajobrazu u uvali Vučine na Pelješcu. Specijaliziranim dronovima opremljeni su  pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja Dubrovnik i Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije čime je znatno olakšana potraga za mogućim nestalim osobama kao i vatrogasne intervencije. Prethodno su realizirana još dva europska projekta iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC – ADRIARadNet i CapRadNet čijom je realizacijom postavljen prvi hidrometeorološki radar na južnom Jadranu  i obavljena istraživanja o utjecaju nepovoljnih vremenskih uvjeta na zračni promet te oborinske odvodnje na život u ušćima rijeka Neretve i Omble.