Započeli radovi na uspostavi mrijestilišta za kamenice u Malostonskom zaljevu

Započeli su radovi uređenja i uspostavljanja mrijestilišta za kamenice na lokaciji Laboratorija za marikulturu u Malostonskom zaljevu.

Ova investicija dio je europskog projekta ARGOS koji se provodi u sklopu programa INTERREG Italija-Hrvatska iz kojeg se sufinancira u iznosu od 85 posto. Ostatak sredstava osigurala je Dubrovačko-neretvanska županija koja je jedan od projektnih partnera.

U sklopu uspostave mrijestilišta, bit će uređen glavni objekt na Bistrini u kojemu će se ugraditi specijalizirana oprema za mrijestilište, a dio opreme će biti smješten i u pomoćnom objektu koji će služiti za opskrbu mrijestilišta morskom vodom. U glavnom objektu će, osim laboratorija, biti smještena oprema i sustavi za držanje matičnog stoka, uzgoj ličinki, uzgoj mlađi i proizvodnju fitoplanktona. Objekte će biti potrebno povezati i nizom kanala, a radi se i kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija.

Po ugradnji specijalizirane opreme i uspostavi mrijestilišta Laboratorij će služiti znanstvenicima Sveučilišta u Dubrovniku za proučavanje i razvijanje metoda mriještenja europske plosnate kamenice čime će se dati doprinos razvoju marikulture u našoj županiji.

Projekt ARGOS i uspostava mrijestilišta u Malostonskom zaljevu provodi Upravni odjel za poduzetništvo, turizam i more Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem dodatne zaštite, promocije i očuvanja kamenice kao jednog od najvećih gastronomskih dobara našeg kraja.