Završen projekt EASYCONNECTING

Krajem studenog završen je projekt EASYCONNECTING koji je financiran sredstvima pretpristupnih fondova u sklopu IPA programa prekogranične suradnje, vrijedan gotovo osam milijuna eura.

Pripadajući udio Dubrovačko-neretvanske županije kao partnera u proračunu projekta iznosio je oko 468 tisuća eura. Projekt je trajao od 2013. do 2016. godine.

Svrha projekta EASYCONNECTING bila je jačanje prekogranične suradnje među jadranskim zemljama uključenim u projekt, a s ciljem pronalaska zajedničkih rješenja za poboljšanje teretnog prometa, njegove infrastrukture i usluge;

  • fokusiranjem na glavne teretno-prometne koridore
  • uključivanjem svih ključnih dionika
  • poticanjem intermodalnosti prometa
  • poticanjem sve većeg značaja uloga luka i pripadajuće logistike

U sklopu projekta EASYCONNECTING, Dubrovačko-neretvanska županija obnovila je obalu luke Metković, ukupne vrijednosti u iznosu od 205 tisuća eura.

Ova investicija realizirala se  temeljem Sporazuma o suradnji između Lučke uprave Ploče, u čijoj je nadležnosti područje luke Metković, te Dubrovačko-neretvanske županije.

Investicijom se obuhvatila obnova i rekonstrukcija ulazne prometnice u luku, kolne vage te manipulativnog prostora oko silosa. Zamjena dijela sigurnosne ograde i ulaznih rampi te nova rasvjeta i video-nadzor. Izvršene radove na obnovi luke Metković naknadno će se predstaviti, a od same sanacije najviše koristi imati će Lučka uprava Ploče i koncesionar na lučkom području Luka Ploče.