Župan Dobroslavić i zamjenica Marević na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju kompostane na području Metkovića

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju kompostane na području grada Metkovića potpisali su danas ministar gospodarstva i održivoga razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić, a uz nazočnost župana Nikole Dobroslavića i zamjenice župana Žane Marević kao i gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana, njegovih zamjenika Roberta Doke i Damira Raića.

Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 24 milijuna kuna, a Čistoći Metković je, kao prihvatljivom prijavitelju, odobreno 12 milijuna kuna.

Realizacijom projekta izgradit će se kompostana sa svom potrebnom infrastrukturom, pri čemu je predviđena lokacija jugozapadni dio grada, predio Vrbovci. Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

U konačnici, izgradnjom kompostane kapaciteti za recikliranje otpada na našem području će se povećati za 5.720 tona/godišnje, u odnosu na postojeće stanje, a ukupna količina odvojeno prikupljenog biootpada koji je pogodan za kompostiranje u prvoj punoj kalendarskoj godini iznosit će 3.669 tona.

”Čestitke Gradu Metković i komunalnom poduzeću čistoća Metković. Gradonačelnik i njegov tim su i današnjim potpisom ugovora pokazali koliko ambiciozno i agilno su ušli u izgradnju učinkovitoga sustava gospodarenja otpadom. Kompostana neće služiti samo Metkoviću, već i Opuzenu te susjednim općinama, a 5 tona njezina kapaciteta na godišnjoj razini služi i kao jamstvo da će razgradivi otpad s područja doline Neretve naći svoje odredište te u konačnici biti na najbolji mogući način zbrinuto. Također, drago mi je što se Metković istaknuo u povlačenju EU sredstava te što je pokazao ostalim jedinicama lokalne samouprave u RH kako treba postupati u izgradnji dobroga sustava gospodarenja otpadom“, naglasio je ministar Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo aktivnostima koje se provode u Metkoviću, po pitanju izgradnje infrastrukture za gospodarenje otpadom.
”Moram reći da je Grad Metković najnaprednija jedinica lokalne samouprave u DNŽ po ovom pitanju. Drago mi je što sam danas ovdje jer je ovo velik uspjeh. Posebno mi je drago što će kompostana rješavati i dugogodišnji problem vezan za otpad neupotrebljivoga ploda mandarine čime će se spriječiti i različite bolesti”, kazao je župan Dobroslavić.

”Riječ je o vrijednom projektu, ne samo za Grad Metković već i za cijelu Županiju. Još jednom želim zahvaliti svima, cijelom timu i gospodinu Jakiću. Danas smo zaista zaokružili naš sustav u gospodarenju otpadom. Želim istaknuti da je gotova i Javna nabava za izgradnju sortirnice, a nakon protoka roka za žalbe, izabrat ćemo izvođača. Kombinacija objekata kompostane i sortirnice, nabavka novih vozila te podjela nabavljenih spremnika za odvajanje, omogućit će nam visoke postotke odvojeno skupljenog otpada vrlo brzo po puštanje u pogon“, kazao je gradonačelnik Milan.