Župan Dobroslavić i zamjenik Cebalo nazočili potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Europske investicijske banke

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo nazočili su potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Europske investicijske banke kojim će se učvrstiti dugogodišnja suradnja dvije institucije, a koji je potpisan u Velikoj vijećnici.

Memorandum koji su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska doprinijet će i osiguranju zajedničkih ciljeva, prvenstveno u pogledu korištenja dostupnih europskih sredstava i daljnjoj pomoći vezano uz prometne projekte, istaknuto je prilikom potpisivanja.

„Naša suradnja s EIB-om, koja traje dugi niz godina, trenutno je možda najznačajnija u kontekstu pomoći koju nam pružaju u pripremi projekata. Jedan od tih projekata, na kojima je bila iznimno značajna, projekt je Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, čiji je dio i Pelješki most koji ćemo za nekoliko sati i službeno otvoriti.“, rekao je ministar Butković pojasnivši kako su upravo stručnjaci JASPERSA, kao dijela EIB-a, krajem 2016. godine projekt ocijenili spremnim, a čime je osiguran važan korak u europskoj proceduri odobrenja tog strateškog projekta.

Potpredsjednica EIB Teresa Czerwinska kazala je kako je ovaj sporazum temelj na kojemu će EIB i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture proširiti suradnju na modernizaciji, održivom razvoju, digitalizaciji i zelenoj tranziciji prometnog sektora u Republici Hrvatskoj, sektora u koji je EIB već uložio oko 1,2 milijarde eura. „Naše zajedničke aktivnosti koje ćemo poduzeti na temelju ovog dogovora, omogućit će nam da ponudimo sigurnija, brža, učinkovitija i čišća prometna rješenja za građane i građanke Hrvatske te da kreiramo nove poslovne prilike i još više poboljšamo kvalitetu života u zemlji. Istovremeno, naša će suradnja ubrzati oporavak nakon dva razorna potresa te gospodarski oporavak od pandemije COVID 19“, zaključila je Czerwisnka.