Župan Dobroslavić na Konferenciji o podršci razvoju centara kompetencije

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na Konferenciji o podršci razvoju centara kompetencije (CEKOM) u Zagrebu koju je otvorio predsjednik Vlade Republile Hrvatske Andrej Plenković, a sudjelovale su i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Župan Dobroslavić naglasio je da se Dubrovačko-neretvanska županija izborila za svoje mjesto u Strategiji pametne specijalizacije te da je CEKOM za agrume u Opuzenu prošao na natječaju u drugi krug i time se kvalificirao za financiranje 14,5 milijuna kuna iz EU sredstava.

Naime, prijavu je pripremala Regionalna razvojna agencija DUNEA, sukladno Javnom pozivu za iskaz interesa, i ujedno koordinirala suradnju među projektnim partnerima. U tu je svrhu Dubrovačko-neretvanska županija, zajedno s jedinicama lokalne samouprave s područja Neretve, osnovala  firmu Agrum Neretva d.o.o., koja je nositelj projekta. U projektu, uz javnu upravu, sudjeluju i znanstvene institucije te poduzetnici. Također, posredstvom CEKOM-a za agrume svim poduzetnicima uključenima u ovu granu poljoprivrede (proizvođači, rasadničari, otkupljivači i prerađivači), bit će dostupnije znanstvene institucije.

Prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., ovim programom će na raspolaganju biti 105 milijuna eura. Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija.

 

17619468_810601552441166_1602529267_n