Župan Dobroslavić na konferenciji o implementaciji Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu konferencije o implementaciji Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR), koja je u organizaciji zastupnika u Europarlamentu Ivana Jakovčića održana u Bruxellesu. Na konferenciji se govorilo o postignutim političkim ciljevima u okviru Strategije te akcijskom planu za buduće razdoblje kroz suradnju Sveučilišta, gospodarskih komora, udruženja Jadransko-jonskih gradova, te regionalnih udruga s prostora makroregije.

Okrugli stol otvorio je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić i zamjenica povjerenice glavne uprave Europske Komisije za regionalnu politiku Anderson Pench.
Penc je pozdravila inicijativu te naglasila važnost jačanja suradnje svih dionika Jadransko jonske regije kao i razmjene iskustava i rada na zajedničkim projektima koji će pridonijeti ostvarivanju ciljeva EUSAIR strategije.

Župan Dobroslavić je istaknuo kako su unatoč velikoj političkoj potpori i dalje izrazito nedovoljni resursi koji su zemljama sudionicama dostupni za provođenje Strategije, a govorio je i o inicijativama i prioritetima Jadransko-jonske euroregije kroz prometno povezivanje kao preduvjeta ukupnog razvoja te o potrebi za financiranjem projekata poput jadransko-jonske autoceste, modernizacije talijanske željeznice na južnom dijelu te poboljšanjem prekomorskih pomorskih i zračnih veza. Ustvrdio je kako je potrebno poboljšati djelotvornost upravljačkih sustava, financiranje, kao i odnos s trećim zemljama.

Inače, Strategija EUSAIR obuhvaća četiri zemlje članice EU-a i četiri zemlje izvan EU-a, te ističe elemente pomirenja, sigurnosti, stabilnosti i blagostanja putem uže suradnje i ulogu regija kao glavnih igrača u promicanju regionalne samouprave, izgradnje kapaciteta, decentralizacije i demokracije.