Župan Dobroslavić na predstavljanju fotomonografije Skriveni biseri hrvatskih županija

Župan Nikola Dobroslović prisustvovao je predstavljanju fotomonografije Skriveni biseri hrvatskih županija: Hrvatska je komadić raja na zemlji, održanom u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Tom prigodom, Hrvatska zajednica županija predstavila je svoj izdavački prvijenac fotomonografiju Skriveni biseri hrvatskih županija, koja na više od 180 stranica objedinjuje već dobro poznate, ali i zanimljive nepoznate informacije o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima svih hrvatskih županija.

„Prošlo je dosta godina od osnutka Hrvatske zajednice županija. Krenuli smo s nekoliko zainteresiranih županija, a danas je to udruga koja okuplja sve županije i Grad Zagreb. Vidjeli ste naše slike, čuli naše pjesme. Svaki kraj ima prekrasnih značajki, a kad prolistate knjigu, shvatite koliko je Hrvatska lijepa. Svakome je njegova zemlja lijepa, ali nama je Hrvatska najljepša“, istaknuo je osnivač i prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija Zlatko Komadina.

Svoj pečat stranicama fotomonografije dalo je uredništvo sačinjeno od predstavnika svih dvadeset županija i Grada Zagreba radeći na projektu posljednjih osam mjeseci. Listajući ovo izdanje, čitatelj će otkrit  kako je Lika dobila ime, koja je županija prva uvela hrvatski jezik u službenu uporabu ili pak zašto u svibnju nema vjenčanja u Šibeniku, te tako pobliže upoznati i istražiti pravo malo bogatstvo nenametljivih, a iznimno vrijednih bisera.

Pomnije upoznavanje svih županija Lijepe Naše čitatelja će iznenaditi, obogatiti njegovo znanje i, nadaju se u Zajednici županija, potaknuti ga da krene u potragu za njima što je bio cilj i smisao fotomonografije Skriveni biseri hrvatskih županija.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Milan Bandić, a svoj komentar na vrijedno izdanje dali su i dosadašnji predsjednici udruženja koje okuplja sve jedinice područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj: primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U narednoj godini Hrvatska zajednica županija planira fotomonografiju tiskati na engleskom jeziku, a prvo izdanje može se prolistati i u elektroničkom obliku na stranici www.hrvzz.hr.

mono