Župan Dobroslavić na sastanku s ravnateljima škola kojima je osnivač DNŽ: Županija će osigurati maske za učenike

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenickim Žaklinom Marević i Joškom Cebalom (ujedno i načelnikom Stožera CZ DNŽ) te ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Matom Lakićem održao je u petak sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač DNŽ, a na temu početka nove školske godine.

Na sastanku se razgovaralo o osiguravanju uvjeta za početak školske godine, kao i specifičnim zaprekama pred kojima se nalaze svaka škola napose.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom istaknuo kako će Županija osigurati maske za učenike.

”Ponešto veće probleme imat će škole koje imaju veći broj učenika po pitanju organiziranja nastave i održavanja razmaka između učenika, a to se odnosi na neke škole u Dubrovniku, te posebno u dolini Neretve. Neke veće škole će organizirati nastavu u više smjena, a neke će dio nastave organizirati u zgradi te dio nastave kod kuće. O tome se tek treba usuglasiti”, rekao je župan te istaknuo kako su na sastanku otvorena pitanja koja se moraju provjeriti kod Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Župan je istaknuo kako će se posebne smjernice primjenjivati u đačkim domovima i umjetničkoj i glazbenoj školi.

Ravnateljica OŠ Stjepana Radića u Metkoviću Božena Nikoletić naglasila je kako škola ima 920 učenika te kako su se organizirali u dvije smjene i mješoviti oblik rada.

”Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, a učenici predmetne nastave, od 5. do 8. razreda izmjenjivat će svakog tjedna po pitanju odlaska u školu i praćenja nastave online”, rekla je Nikoletić. Djeca od 1. do 4. razreda neće morati nositi maske jer će im moći osigurati razmak, no morat će ih nositi ako primjerice idu u WC. Učenici od 5. do 8. će trebati imate maske, kao i nastavnici.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske i škole Antun Perušina napomenuo je kako su ravnatelji škola već prethodno održali sastanak na kojem su među ostalim govorili o potrebama u provođenju epidemioloških mjera. Naglasio je kako će učenici u TUŠ morati nositi maske prvenstveno zbog nedostatka prostora.

”Jedno od mogućih rješenja je da se krene kombiniranom nastavom. Da podijelimo smjene u dva dijela pa da jedan ide u školu, a drugi da ima nastavu online, pa da se izmjenjuju. Doradit ćemo mogućnost skraćivanja nastavnog sata na 35 ili 40 minuta kako bi se između dva sata učionice mogle prozračiti. U ovim uvjetima bit će poseban izazov kako s manjim brojem zaposelnih odraditi veći dio posla”, naglasio je Perušina.