Župan Dobroslavić na svečanom otvaranju konferencije ”Izvrsnost u turizmu”

Župan Nikola Dobroslavić sa savjetnicom Žaklinom Marević nazočio je u četvrtak svečanom otvaranju dvodnevne konferencije pod nazivom „Izvrsnost u turizmu“ koja se održava u Hotelu Lapad u Dubrovniku. Konferenciju usmjerenu na buduće strateške ciljeve dubrovačkog turizma organizirao je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik u suradnji s Dubrovačko – neretvanskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je Centar kompetentnosti strateški važan projekt za našu županiju i turizam.
”On je započeo proglašenjem Turističke i ugostiteljske škole Centrom kompetentnosti, a nakon toga smo putem natječaja dobili 102 milijuna kuna, a od toga 30 milijuna kuna ide u obnovu Vile Čingrije, Garišta, Turističke i ugostiteljske škole i nabavku opreme. Od tzv. mekih aktivnosti najvažnija je suradnja s gastronomskim centrom u Baskiji koji je jedan od najboljih centara te vrste. Oni su nam najvažniji suradnici pri uvođenju novih iskustava i tehnologije u našu destinaciju”, istaknuo je župan te dodao kako se ubrzo očekuju radovi na Garištu, TUŠ-u i Čingriji za koju je građevinska dozvola pred izdavanjem.
Gradonačelnik Maro Franković rekao je kako je sada najbolje vrijeme za raspravljati o izvrsnosti u turizmu i njegovoj budućnosti u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj.
”Većina će sigurno gledati na ovaj projekt kroz dva infrastrukturna objekta Vile Čingrija i Garišta. Objekti će biti izvrsni, ali ključno je ono što će oni donijeti u budućnosti, a donijet će kvalitetu, ljude koji će moći steći cjeloživotno obrazovanje, napredovati u svojim strukama i kroz to pružati izvrsnost u turizmu. Vjerujem i siguran sam da će Centar kompetentnosti donijeti Dubrovniku pet restorana s Michelinovim zvjezdicama i izvrsnost u svemu”, rekao je Franković.
Voditeljica Službe za strateško planiranje i programiranje Jelena Pavičić iz Ministarstva turizma i sporta istaknula je kako je iznimno zadovoljna suradnjom svih dionika ovog projekta.
Direktor Baskijskog centra Jose Maria Aicega Zubillaga naglasio je kako im je glavni cilj podijeliti iskustva i znanje u izvrsnosti i inovacijama u gastronomiji.
”Zajedno gradimo obrazovanje budućnosti, treniramo učitelje u novim znanjima, kreiramo nove programe treniramo nove učitelje, nove programe, razvijamo cijeli plan izvrsnosti. Za buduće obrazovanje učenika u ugostiteljstvu i turizmu moramo privući talent u naš sektor, kao i mlade učenike i zadržati ih. Moramo im dati moderno obrazovanje”, istaknuo je on.
Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina naglasio je kako je ova konferencija izuzetno važna jer su uspjeli okupiti sve partnere pa i ravnatelje i voditelje regionalnih centara kompetentnosti iz cijele Hrvatske.
”Na taj ćemo se način međusobno dodatno upoznati te izmijeniti znanja i iskustva. Radi se na obrazovnom procesu i svih šest centara u tome mora sudjelovati pa će to u ukupnosti dati jednu kvalitetu obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Da bismo do tih ciljeva došli jedna od karika u lancu je i Vila Čingrija uz Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik. Zgrada je u Garištu nedostatna svojim prostornim kapacitetima, mi ćemo je napraviti ugodnijim prostorom, ali ostaje činjenica da moramo i dalje još intenzivnije raditi na izgradnji nove škole na Babinom Kuku. Nama je cilj bio i bit će proizvesti kadrove za rad u hotelima s pet zvjezdica, a takav kadar lako se kasnije prilagodi i za niže zvjezdice po potrebi”, rekao je Perušina.