Župan Dobroslavić na svečanom otvorenju 32. Svjetskog fuzijskog kongresa u Dubrovniku

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u ponedjeljak u Dubrovniku svečanom otvorenju 32. Svjetskog fuzijskog kongresa (SOFT 2022.).

Na ovoj međunarodnoj konferenciji sudjeluje više od 600 sudionika kao i njih 300tinjak online, a čast otvaranja pripala je ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, dok je svim prisutnima dobrodošlicu poželio i župan Dobroslavić.
”Simpozij o fuzijskoj tehnologiji koji se održava svake dvije godine najvažnija je konferencija na ovom području u Europi, a okuplja gotovo 1000 znanstvenika, inženjera, predstavnika industrije i izlagača iz cijelog svijeta te se fokusira na najnovija dostignuća u fuzijskim eksperimentima i aktivnostima. Upućujem čestitke Institutu Ruđer Bošković, vodećem hrvatskom znanstvenom institutu u prirodnim i biomedicinskim znanostima te istraživanju mora i okoliša, na organizaciji ovako vrijednog skupa. Čak i laici dovoljno razumiju važnost fuzije, a uspješno iskorištavanje fuzije na Zemlji osiguralo bi održivu energiju u gotovo neograničenim razmjerima. Fuzijska energija je sigurna, nema teških problema s otpadom i prihvatljiva je za klimu. Otkako je 1930-ih shvaćena nuklearna fuzija, znanstvenici su bili u potrazi za njezinim rekreiranjem i korištenjem”, rekao je župan Dobroslavić te zahvalio svim znanstvenicima na njihovom doprinosu i radu na ovom polju.
Ovogodišnje izdanje simpozija SOFT okuplja više od 1 000 sudionika, vodećih svjetskih fuzijskih znanstvenika i stručnjaka iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore ITER-a i Europske agencije za fuziju Fusion for Energy (F4E) te predstavnike Europske komisije i EURATOM-a.
Izbor Hrvatske kao domaćina, a Dubrovnika kao lokacije ovog jedinstvenog simpozija, veliko je priznanje Hrvatskoj, posebno hrvatskim znanstvenicima i stručnjacima koji se bave istraživanjem u području fuzijske energije.