Župan Dobroslavić na svečanom otvorenju izložbe o 70 godina djelovanja Društva prijatelja dubrovačke starine

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u utorak u palači Sponza u Dubrovniku svečanom otvorenju izložbe ”70 godina u službi baštine”, o sedam desetljeća djelovanja Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS).

Uz župana Dobroslavića, otvorenju je nazočio i gradonačelnik Mato Franković kao i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kojoj je pripala čast proglašenja otvorenja izložbe.
”DPDS je vrijednost koja daleko nadilazi okvire Dubrovnika. Prije 70 godina, u vremenu koje nije bilo sklono građanskim inicijativama, okupili su se naši sugrađani, intelektualci, zaljubljenici u baštinu, ali i mnogi drugi koji su osjećali tu ljubav. To je vrijedno iznimnog divljenja. Rezultati DPDS-a možda su i nadišli prvotne planove utemeljitelja. Društvo prijatelja dubrovačke starine je Ministarstvu uvijek bio partner u obnovi najvrjednijih spomenika, najprije na području Dubrovnika, a potom i šire. Drago mi je da je 2015. taj napor prepoznat Nagradom Vicko Andrić”, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako dubrovačke i stonske zidine te brojne druge znamenitosti na jugu Hrvatske ne bi izgledale kako danas izgledaju da nije bilo DPDS-a.
”Da nije bilo DPDS-a bi li Ston i Sokol Grad, Knežev dvor u Pridvorju i Dubrovačkom primorju bili obnovljeni? Po mom dubokom uvjerenju ne bi. Čestitam članovima i svima koji su podupirali Društvo u njihovom radu. Moram ovdje spomenuti kako je prije nekoliko godina na DPDS izvršen jedan udar koji je bio neutemeljen i nepošten, a to je dokazao i Ustavni sud čiju smo presudu sa zadovoljstvom. Mi u Županiji smo uvijek stali uz Društvo i tako ćemo nastaviti. Treba sve propitivati, ali moramo biti korektni prema onima koji rade i ostavljaju rezultate iza sebe”, rekao je župan Dobroslavić.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović rekao je kako se ovom izložbom pokušalo predstaviti na koji način DPDS služi baštini.
”Naša plovidba predodređena je na uspjeh iz više razloga. Timun kojega smo preuzeli od gospara Lukše Beritića nikad ne puštamo iz ruke. Naša jedra nikad nisu prepuštena slučaju nego ih uvijek trimamo na najbolji način da bi zaplovili najboljom rutom. Ne okrećemo se kako vjetar puše. I kad nas tuku nevere i kiše ne bojimo se. Naš brod je čvrst. Na ovom mjestu, u ovom škveru je napravljen. Na ovom mjestu je porinut i ispravno usmjeren prije više od 70 godina”, kazao je Kosović.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je 70 godina društva, 70 godina raznih izazova.
“Kako onih prilikom obnove spomeničke baštine tako i onih dnevno političkih. I jedne i druge trebalo je izdržati i preživjeti. Uspješno su i jedni i drugi odrađeni i možemo svjedočiti činjenici da se Društvo otvorili javnosti kako bi naši sugrađani vidjeli što je to društvo i koliko je ono bitno u povijesti grada, u obnovi spomeničke baštine. Da ste prije nekoliko godina pitali naše sugrađane, a mi smo ih pitali kroz ankete, o tome tko bi trebao upravljati zidinama, bilo je 50-50. A zašto? Samo zato što je percepcija nekad presudnija od istine i zato što se nije do kraja otvaralo i govorilo o tome koliki je značaj obnove spomeničke baštine kojom doprinosi DPDS. Postavio sam na početku ove izložbe predsjedniku možemo li zamisliti kad bi bio obnovljen Sokol Grad da nije bili DPDS-a? Kada bi bili obnovljeni kneževi dvori u Slanome, Konavlima, Lopudu da nije Društva? Kako bi stonski fortifikacijski sustav izgledao da nije njih? Sigurno u nekom trenutku bi se dogodila obnova te spomeničke baštine, ali danas istoj ne bi svjedočili da nije Društva. Zato je ono važan segment u očuvanju spomeničke baštine i zato im želim puno sreće i uspjeha u nadolazećih 270 i više godine. Jer o starcu treba voditi brigu kako bi on i dalje bio njegovan, održavan i spreman da ga prepustimo novim generacijama koje će ga jednako čuvati te novim predsjednicima i članovima koji će s jednakom ljubavi voditi Društvo brinući o osnovnom. To nije novac nego obnova spomeničke baštine”, poručio je gradonačelnik Mato Franković.

Društvo prijatelja dubrovačke starine, neovisna, nevladina, neprofitna građanska udruga osnovana 1952. godine u svrhu čuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine, 12. kolovoza 2022. godine navršila je 70 godina postojanja i rada u službi baštine.
Utemeljitelj Društva, prvi i doživotni počasni predsjednik bio je Lukša Beritić koji je imao viziju da građani volonteri brinu za svoje spomenike uz pomoć stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu svijest i savjest dubrovačkoga puka.