Župan Dobroslavić: “Ne može biti pogađanja oko kriterija za članstvo. Vrijednosti i standardi EU njen su temelj.”

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu 150. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu.

Ovo dvodnevno zasjedanje događa se na polovici mandata aktualnog saziva na kojem se obavlja reizbor predsjednika, potpredsjednika i članova predsjednistva. Župan Dobroslavić izabran je za potpredsjednika Odbora regija iz redova nacionalnih izaslanstava. Također, za člana predsjedništva iz hrvatskog izaslanstva izabran je i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić.

U raspravi o prosirenju EU, župan Nikola Dobroslavić je čestitao Vijeću EU na odluci davanja statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, istaknuvši pritom: “Šteta sto BiH nije napravila potrebne korake za dobijanje tog statusa, što bismo pozdravili. Odbor regija s pravom ostaje pri svom stajalištu da svih šest zemalja zapadnog Balkana, kao i Ukrajina i Moldavija trebaju postati članice EU-a, ali uz ispunjavanje svih kriterija za članstvo”.

“Tu ne moze biti pogađanja kako neki možda priželjkuju. Vrijednosti i standardi EU su njen temelj i bez tih vrijednosti i standarda EU ne bi ni bilo”, naglasio je Dobroslavić.

U okviru plenarnog zasjedanja potpredsjednik češke vlade Ivan Bartoš predstavio je prioritete češkog predsjedanja Vijećem EU, održana je svečanost dodjele nagrade za europsku poduzetničku regiju, rasprava o savezu automobilskih regija te pokrenut europski savez gradova i regija za obnovu Ukrajine. Također, donijete su dvije rezolucije te usvojeno osam mišljenja Odbora regija. U raspravama su uz članove sudjelovali europarlamentarci, povjerenici EK, predstavnici međunarodnih udruga kao i vlade Ukrajine.