Župan Dobroslavić: „Ne prihvaćamo centralizaciju, a velike regije su sjeme razdora“

Priopćenje župana Nikole Dobroslavića vezano uz izjave ministra unutarnjih poslova Vlaha Orepića u vijestima RTL televizije, a što su prenijeli i drugi mediji.

Odgovarajući na pitanje o najavljenoj reorganizaciji policije i zahtjevu za smjenom načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonćija Radibratovića, ministar Orepić opravdava svoje postupke izjavom: „Župan je rekao da ne da svoju policijsku upravu. Toliko je politika saživjela s policijom da ju oni smatraju svojom infrastrukturom“.

Insinuacija je da su policijske uprave pod utjecajem županija i regionalne politike i „njihova infrastruktura“. Naravno da nisam rekao da ne dam svoju policijsku upravu, jer policijska uprava nije županijska, županija nema nikakva upliva na rad policije, ne postavlja načelnike, čak nemamo niti kontakte, osim kroz Županijsko vijeće za prevenciju kriminaliteta.

Ovdje se radi o borbi koju vodi ova županija protiv nauma Milanovićeve vlade iz prošlog mandata, ali i Programa Mosta  o formiranju četiri do pet regija u Hrvatskoj i protiv izmještanja sjedišta državnih uprava, ustanova i javnih poduzeća u zamišljene centre tih regija. To smatramo novom centralizacijom, a velike regije držimo sjemenom razdora unutar hrvatskog nacionalnog bića i veoma opasnim projektom. Takvom se projektu oštro protivimo i tražimo da se prekine izmještati sjedišta uprava iz županijskih središta te da se sva izmještena sjedišta vrate, u našem slučaju, u Dubrovnik.