Župan Dobroslavić potpisao Ugovor za dodjelu oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality za vino Dubrovnik Cuvee

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je Ugovor za dodjelu oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality za vino Cuvee sa nositeljem oznake, predstavnikom vinarske zadruge PZ Putniković Jozom Rabušićem te sa predstavnicima PZ  Stoviš Ston, PZ  i vinarija Dingač, PZ Pelješki vrhovi i PZ  Potomje.

Marka vina Dubrovnik Cuvee rezultat je dvogodišnjeg rada na projektu ”Kreiranje i brendiranje novog vina na bazi sorte plavac mali”.

U okviru prve faze projekta, kojem je cilj bio kreiranje novog vina,  provedene su opsežne analize tržišta, ekspertna istraživanja te pokusna proizvodnja novog vina. Analize su ukazale na probleme ”plavca iz polja”: gubitak preferencija i tehnološke manjkavosti (grubi tanini/trpkost, slabo tijelo, manjak kiselina, neizbalansiranost, nestabilan, gubi boju i arome). Plavac iz polja trenutno nema veći potencijal i mora se popraviti kako bi bio konkurentan na tržištu. U kraćem roku to je moguće kroz mjere vinifikacije. U okviru projekta postavljena je pokusna proizvodnja pri čemu se plavac iz polja kupažirao s vinima sorti: Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon. Nakon višestrukog ekspertnog ocjenjivanja dobiveno je vino traženih obilježja. Osnova vina je bila ista, 70% plavac mali, uz dodatak vina sorte merlot, a razlike među varijantama su u količini neprevrelog šećera (suho, polusuho, poluslatko). Za testna vina definirane su tehnologije proizvodnje (u vinogradu i u podrumu) te provedena detaljna analiza vina u ovlaštenom laboratoriju.

U okviru druge faze provedeno je potrošačko testiranje odabranih uzoraka vina, brandiranje vina, izrađen je marketinški plan te pravilnik o kvaliteti i korištenju nove marke vina. Nositelj nove marke vina je Dubrovačko-neretvanska županija, koja će pravo korištenja marke davati ugovorno zainteresiranim vinarima.

Župan je istaknuo da je Županija, na temelju Pravilnika o dodjeli oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality, donijela Posebni pravilnik za dodjelu oznake za vino Dubrovnik Cuvee kako bismo mogli standardizirati kvalitetu proizvoda, pratiti proizvodnju i pomoći u promociji. „Na taj način indirektno pomažemo svim pelješkim vinarima i vinogradarima koji već jesu ili će biti dio ove naše zajedničke priče” – zaključio je Župan.

Projekt je financirala i u njemu aktivno sudjelovala Dubrovačko-neretvanska županija te Regionalna razvojna agencija DUNEA, kao i predstavnici pet navedenih zadruga. Izvođač projekta je bila  tvrtka Agrarno savjetovanje.

Predstavljanje vina Dubrovnik Cuvee biti će u subotu, 10.rujna, u Gružu ispred supermarketa Pemo.