Župan Dobroslavić sa zamjenicima Marević i Cebalo nazočili svečanosti na gradilištu Pelješkog mosta s hrvatskim i kineskim premijerom

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom nazočio je u četvrtak svečanosti zabijanja posljednjeg pilota Pelješkog mosta.

Naime, svečanim činom pritiskanja simboličkog dugmeta, premijeri Hrvatske i NR Kine, Andrej Plenković i Li Keqiang, ‘zabili’ su posljednji, najveći pilot Pelješkog mosta, čime je u Brijesti označen završetak prve faze gradnje ovog značajnog infrastrukturnog projekta kojeg gradi China Bridge and Road Corporation.

Nakon boravka u Zagrebu i susreta s čitavim državnim vrhom kineski premijer i njegova brojna delegacija sinoć je sletjela u Dubrovnik gdje se održava dvodnevni summit 16+1 te poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine zbog kojeg su u Dubrovniku šefovi 16 država srednje i istočne Europe.

Inicijativu 16+1 Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u povijesti.
Kina i Hrvatska potpisale su u srijedu šest sporazuma. Radi se o memorandumima o suglasnosti o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području sporta, o suradnji u području posebnih oblika turizma, o protokolu o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu te o memorandumu o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies.
Još četiri sporazuma predstavnici dviju država potpisat će u petak u Dubrovniku za vrijeme održavanja 8. summita Kina+16, inicijative u kojoj je 11 članica Europske unije iz srednje i istočne Europe te Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Albanija.