Župan Dobroslavić sa zamjenikom Cebalom i savjetnicom Marević na svečanosti spajanja Pelješkog mosta

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i savjetnicom Žaklinom Marević nazočio je u srijedu kasno navečer na obilježavanju spajanja posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog mosta. Povezivanjem južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje povezan je teritorij Republike Hrvatske.
Na ovoj svečanosti nazočili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, državni tajnik Frano Matušić, predsjednik uprave HC-a Josip Škorić i drugi uzvanici.

Na početku prigodnog obraćanja predsjednik Vlade pozdravio je sve prisutne, posebno prijatelje iz Europske unije te prijatelje iz Kine, ali i one koji će biti na svečanom otvaranju, one koji prate, kako je rekao ovaj fascinantan dan, fascinantnu noć za Hrvatsku.

“Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena! Ovaj je projekt bio san mnogih proteklih 25, 30 godina i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300. To je jedno fascinantno, strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije. Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac”, rekao je premijer Plenković.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom napomenuo kako će cijela Dubrovačko-neretvanska županija imati silnu korist od ovog infrastrukturnog projekta, posebno Pelješac.
”Bliži je ostatku Hrvatske te dobiva i brzu cestu dugu 30 kilometara, što je vrlo važno. Mi ćemo nastaviti te radove tako da ta cesta ide i kao autocesta do Dubrovnika, od čvorišta Metković. To će biti iduća faza. Međutim, već sada se izbjegava prelazak preko granice i izbjegavanje kontrole, policije i carine. To će biti prošlost. Turistički izleti će se odvijati jednostavno, bez kontrola. Sve će se promijeniti, kao i za Korčulu, Mljet i Dubrovnik”, rekao je župan Dobroslavić i naglasio da neće doći do promjena samo za jug naše županije, nego i za sjeverni dio.
”Dolina Neretve će biti približena Dubrovniku, radi zaposlenih ljudi da mogu u dnevnoj migraciji dolaziti na posao što dosad nije bilo moguće. Enormne su mogućnosti koje će otvoriti most. Za našu je županiju važan gospodarski i geostrateški projekt”, naglasio je te ovom prilikom podsjetio kako je upravo bivši predsjednik Sabora Luka Bebić prvi lobirao za realizaciju mosta.
”Imamo dokumente kojim se potvrđuje da je Luka Bebić u Hrvatskom saboru prvi govorio o povezivanju Pelješkim mostom. Istina je da je pokojni bivši župan Šprlje bio zagovornik projekta, bez obzira što je bio ‘drugi po redu’. Gospodin Šprlje je razumio važnost ovoga projekta i time mu odajem počast”, rekao je župan Dobroslavić.
Bivši političar Luka Bebić, ujedno predsjednik Hrvatskog sabora u šestom sazivu, podsjetio je kako je u Hrvatskom saboru 1. listopada 1998. godine predlagao izgradnju mosta.
”Onda je to bio dug i neizvjestan san, a sada je stvarnost. Ovo je veličanstveno! Nakon toliko godina građani Hrvatske mogu doći u sve dijelove zemlje bez putovnica”, rekao je Bebić.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je još jednom da će povezivanjem Komarne i Brijeste građani Dubrovnika prestati biti građani drugog reda, dok je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla kako je riječ o ‘danu simbolike, danu kada je Hrvatska ujedinjena’.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako će se nakon ove svečanosti radovi nastaviti dalje.
”Ići će se na dovršetak mosta i pristupnih cesta, a iduće godine prije turističke sezone ćemo ga otvoriti i pustiti u promet”, poručio je Butković te zaključio kako neće biti naplate mostarine.