Župan Dobroslavić sastao se sa predstavnicima Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić sa suradnicima održao je sastanak sa zamjenicom generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić i suradnicima te tvrtkom Vodovod iz Dubrovnika vezanim uz Projekt zaštite voda od onečišćenja na priobalnom području, odnosno izrada projektne dokumentacije komunalnih vodnih građevina s izradom studije izvodljivosti i aplikacije EU fondova za područje grada Dubrovnika, a koje se odnosi na mogućnosti zbrinjavanja mulja odnosno ulaganja u obalnu ekološku infrastrukturu.

Predstavnici Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik upoznali su župana s projektom i zamolili pomoć u pronalaženje rješenja zbrinjavanja mulja koji se javlja na kraju procesa pročišćavanja otpadnih voda. Traženo rješenje primijenilo bi se na projekt Vodovoda Dubrovnik, ali i na sve druge projekte pročišćavanja otpadnih voda u županiji. Hrvatske vode vide rješenje u okviru Županijskog centra za gospodarenje otpadom ili u njegovoj neposrednoj blizini.

Župan je naglasio da je Županijski centar u fazi dobijanja lokacijske dozvole i da ima sve potrebne studije te da županija nema načelno ništa protiv da se na toj lokaciji traži rješenje zbrinjavanja mulja, ukoliko to struka potvrdi kao prihvatljivo. Naglasio je da to rješenje ne smije zaustaviti niti usporiti projekt Centra budući da je on vitalan za Dubrovačko-neretvansku županiju i županija ustraje na njegovoj žurnoj realizaciji. Također je istaknuo da mulj mora biti u kategoriji neopasnog otpada, da je potrebno provjeriti prijedlog s Agencijom koja upravlja projektom Centra za gospodarenje otpadom kao i izrađivačima projekta i Studije utjecaja na okoliš za Centar.

Zaključeno je da će stručnjaci Hrvatskih voda i županijske Agencije utvrditi mogućnosti koje postoje za realizaciju ovoga projekta i nakon toga će Hrvatske vode i županija o Vodovod zajednički odlučiti o daljnjim koracima.

IMG_4495- 1200