Župan Dobroslavić sudjelovao na konferenciji o euro-mediteranskim odnosima

Župan Nikola Dobroslavić u ulozi predsjednika Jadransko-jonske euroregije sudjelovao je u radu videokonferencije na temu „Prema obnovljenoj regionalnoj strategiji za Mediteran 25 godina poslije Barcelonskog procesa“. Videokonferenciju je organizirao Savez za suradnju na Sredozemlju (MedCooperationAlliane) koji čine regije Intermediteranske komisije CPMR, Pirenejsko-sredozemna euroregija, Jadransko-jonska euroregija te mreže lokalnih ustanova MedCities i Arco Latino.

Župan Dobroslavić u svom izlaganju predložio je stvaranje sinergije među makroregionalnim strategijama i inicijativama poput EUSAIR-a kao i obraćanje europskim institucijama koje podržavaju višerazinsko upravljanje poput Europskog odbora regija. Župan Dobroslavić govorio je također o radu Jadransko-jonske euroregije te implementaciji brojnih modela suradnje među članicama EU-a i zemljama partnerima u provođenju EU projekata vezanim za održivi turizam Mediterana te o važnosti većeg udjela lokalnih i regionalnih vlasti u procesima donošenja odluka kao i veću ulogu u upravljanju programima EU za Mediteran.

Savez za Sredozemlje je savez koji vjeruje u višerazinsko upravljanje i u sredozemnu suradnju kao temeljne pokretače za osiguranje bolje budućnosti za stanovnike Sredozemlja i Europske unije. Savez je nastao u suradnji glavnih sredozemnih udruženja čiji su osnivači regionalne i lokalne vlasti, i dviju euroregija. Otvoren je za potporu i sudjelovanje ostalih ključnih teritorijalnih aktera i institucija te želi da EU i euromediteranske institucije, Afrička unija, Unija za Mediteran i Ujedinjeni narodi, zajedno s ostalim međunarodnim organizacijama i institucijama koje djeluju u sredozemnoj regiji, više rade na integraciji morskog bazena, makroregionalnim strategijama i ostalim povezanim inicijativama i sredstvima suradnje kako bi stvorili jedinstvenu i povezanjiju sredozemnu makroregiju.