Župan Dobroslavić na svečanom otvorenju palače u Pustijerni

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je svečanom otvorenju obnovljene palače u Pustijerni.

Župan Dobroslavić zahvalio se Dubrovačkoj biskupiji i Zakladi Caboga Stiftung na realizaciji ovog hvalevrijednog projekta koji će oživjeti staru gradsku jezgru i zbrinuti kadrove koji su nam potrebiti u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. „Dobili smo sjajne stanove u jednoj gradskoj palači, a osigurali smo još jednu zgradu od potresa. Namjera za ovu palaču vrlo je dobra i plemenita, a pogotovo jer ćemo dobiti četiri obitelji u staroj gradskoj jezgri i tako trebamo podržavati povratak života u grad“, istaknuo je Župan.

Naime, palača u Pustijerni, koja je danas u vlasništvu Dubrovačke biskupije, tijekom druge polovine 20. stoljeća doživjela je značajna oštećenja, posebno tijekom potresa 1979. godine te u Domovinskom ratu. Palača je temeljito obnovljena donacijom Zaklade Caboga Stiftung u iznosu od 14 milijuna kuna u skladu sa svim principima zaštite i revitalizacije vrijednog kulturnog dobra. U ovoj građevini nalazi se stambeni prostor koji će se dati na privremeno korištenje dubrovačkim institucijama kao primjerice Općoj bolnici Dubrovnik, Sveučilištu u Dubrovniku te Klasičnoj gimnaziji za smještaj liječnika, profesora, doktora znanosti i njihovih obitelji koje žele živjeti u Gradu i koji Gradu, njegovim građanima i institucijama u kojima rade žele dati i pokloniti sva svoja znanja i vještine koje su važne za dobrobit našeg Grada.

Dubrovačka biskupija i Zaklada Caboga Stiftung na ovaj način žele zajednički pomoći institucijama koje su izuzetno važne za život Grada i njegovih građana te ujedno pridonijeti revitalizaciji stare gradske jezgre Dubrovnika i povratka života u istu. Uz stambeni prostor u Palači će se nalaziti i poslovni prostori Zaklade Caboga Stiftung te polivalentna dvorana koja će otvoriti vrata palače brojim obrazovnim, društvenim i kulturnim događanjima. Ovo je prvi zajednički uspješno završeni projekt Dubrovačke biskupije i Zaklade Caboge Stiftung.

Otvaranju Palače nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, mons. Mate Uzinić te predsjednik zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner.