Župan Dobroslavić i tehnički ministar Romić s poljoprivrednicima Dubrovačko-neretvanske županije

Župan Nikola Dobroslavić i tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić održali su jučer radni sastanak u Opuzenu.

Prvi dio sastanka obuhvatio je teme vinogradarstva i vinarstva, marikulture, maslinarstva, pčelarstva te ruralnog razvoja. Nakon što je prezentirao problematiku vezanu uz ovaj dio poljoprivrede i ruralnog razvoja župan Dobroslavić naglasio je očekivanja županije i proizvođača od Ministarstva kao što su rješavanje statusa otežanih uvjeta gospodarenja za Pelješac, revidiranje procedura stavljanja vina u promet (organoleptička analiza i sustav markica) te potpora razvoju Centra kompetencije za marikulturu na Bistrini.

Drugi dio radnog sastanka odnosio se na problematiku vezanu uz dolinu Neretve, prvenstveno mandarinu kao najznačajniju poljoprivrednu kulturu u Neretvi i njenu predstojeću berbu te na projekte navodnjavanja. Na sastanku su sudjelovali i gradonačelnici i načelnici s područja Neretve te predstavnici proizvođača i otkupljivača. Budući da se ove godine očekuje rekordna berba mandarine te obzirom na stanje na tržištu istaknuta je potreba za boljom organizacijom i koordinacijom svih dionika.

Župan je ovom prilikom zatražio od Ministarstva pomoć u otkupu mandarine i zaštiti od sredozemne muhe, rješavanje pravedne nadoknade za gubitak ruskog tržišta, potporu projektu CEKOM-a za agrume, rješavanje zakupa zemljišta u korist dosadašnjih korisnika, provedbu projekta navodnjavanja Donje Neretve uz suglasnost svih dionika, dovršenje sustava obrane od poplava (uključivo i rješenje za Kulu Norinsku i Komin) te zaštitu od negativnog djelovanja projekta Gornji horizonti.