Župan Dobroslavić u Tirani: Jadransko-jonska cesta je projekt povezivanje Europe

Predsjednik Jadransko-jonske euroregije župan Nikola Dobroslavić,  te potpredsjednici  Luciano D’Alfonso i  Aldrin Dalipi održali su u Tirani sastanak sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Albanije Odetom Barbullushi na temu provedbe Strategije EU za Jadransko Jonsku regiju.

Zamjenica ministra Barbullushi podržala je nastojanja župana Dobroslavića vezana za prometno povezivanje Jadransko-jonskom autocestom i plinovodom kao pretpostavkom ukupnog razvoja istočne obale Jadrana.  Župan Dobroslavić naglasio je da Jadransko-jonska cesta nije samo projekt značajan za razvoj istočne obale Jadrana već je to prvenstveno projekt povezivanja Europe.

Razgovaralo se o mogućnostima financiranja projekata putem sredstava Europske komisije namjenjenih europskim prometnim koridorima te o mogućnosti povlačenja sredstva iz ostalih fondova EU. Na sastanku se razgovaralo i o budućoj zajedničkoj suradnji utemeljenoj na ideji dobrog upravljanja regionalne i lokalne samouprave te o mogućim rješenjima problema onečišćenja Jadranskog mora.

U Tirani je također održan sastanak predsjedništva Jadransko-jonske euroregije na kojem su dogovoreni konkretniji koraci za prioritetne projekte te uključivanje stručnih tematskih povjerenstava formiranih od članova iz regionalnih i lokalnih samouprava u cilju realizacije potrebne dokumentacije.

Župan Dobroslavić, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić sa suradnicima sudjelovali su također na konferenciji: „Razvoj agroturizma kao alata za socijalni i ekonomski rast u Jadransko-jonskoj regiji“ u organizaciji Jadransko-jonske euroregije i Regije Tirana, a na kojem su prisustvovali: albanska ministrica ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i poduzetništva Milva Ekonomi, zamjenica ministra vanjskih poslova Odeta Barbullushi, zamjenica ministra turizma, te gradonačelnik Tirane Erion Veliaj. Također uz predsjednike albanskih regija i hrvatskih županija sudjelovali su stručnjaci iz područja agroturizma i ruralnog razvoja sa talijanskih i albanskih sveučilišta. Domaćin konferencije bio je predsjednik regije Tirana, ujedno i potpredsjednik Jadransko Jopnske euroregije Aldrin Dalipi.