Župan Dobroslavić u Bruxellesu na konferenciji Dan proširenja

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu konferencije Dan proširenja koja se u organizaciji Europskog odbora regija održava u Bruxellesu.

Godišnja konferencija Dan proširenja događa se u svjetlu nove političke stvarnosti obilježene velikim ratom i geopolitičkim promjenama u Europi. Ruska invazija na Ukrajinu i njome potaknuti zahtjevi Ukrajine, Gruzije i Moldove za članstvo u EU-u možda su zauvijek promijenili ukupni kontekst politike proširenja EU-a. Sudionici konferencije raspravljaju o nadama i strahovima zemalja „novog proširenja“, jesu li njihova očekivanja u pogledu ubrzanog članstva realna i što bi to značilo za zemlje koje se već dugo nalaze u čekaonici EU-a? Bi li njihove lokalne i regionalne vlasti bile spremne preuzeti procijenjenih 70% zakonodavstva EU-a koje će morati provoditi?

„Europska unija sa svoje strane napravila je sve kako bi otvorila put zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama ka integraciji. Jedini prigovor EU koji stoji je da je obećala započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a do danas to nije ispunila, no čini se da je to sad izvjesno. Međutim, zemlje proširenja sporo napreduju u ispunjavanju svojih obveza, preduvjeta, otvaranja pregovaračkih poglavlja, postoje zastoji, pa i nazadovanja ili nefunkcionalnosti pojedine zemlje. Također, ponekad se učini da neke zemlje to rade sa zadrškom, kao da očekuju da preskoče neke stepenice što je po meni nerealno. Svi trebaju razumjeti da EU ne može odustati od svojih vrijednosti i standarda, jer je to njen temelj i bez tih vrijednosti i standarda EU kakva jest ne bi bilo, stoga nije realno očekivati nikakvo pogađanje oko toga“ – zaključio je u svom izlaganju župan Nikola Dobroslavić.

U dvodnevnom programu ovogodišnjih, sedmih po redu, Dana proširenja EU održali su se i sastanci Zajedničkih savjetodavnih odbora Europskog odbora regija s Crnom Gorom, Srbijom i Sjevernom Makedonijom, te sastanci Radnih skupina Europskog odbora regija za zapadni Balkan i Tursku.