Župan u Europskom parlamentu o regionalnoj politici Odbora regija

Župan Nikola Dobroslavić, kao predstavnik Europskog odbora regija, sudjelovao je u radu međuparlamentarne konferencije „Lokalne i regionalne vlasti u regijama proširenja i regionalna politika EU“. Konferenciju u Bruxellesu organizirao je Europski parlament, a otvorio povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn. Župan Dobroslavić predstavio je u panelu „Uloga Odbora regija u unaprjeđenju regionalne suradnje“ stavove Europskog odbora regija, kao i svoj rad na dokumentu o prekograničnoj suradnji, Jadransko-jonskoj euroregiji, te iskustva Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Dobroslavić je pritom naglasio činjenice da 70% zakonodavstva Europske unije ima izravan utjecaj na lokalnu i regionalnu razinu te potrebu da se građane više uključi u građenje EU i da oni najviše vjeruju predstavnicima na razinama vlasti najbližim njima, a to su upravo lokalne i regionalne vlasti.  Članovi Odbora regija žive i rade u svojim sredinama te su u dodiru s pitanjima koja neposredno utječu na život građana. Jedan od glavih interesa ove europske institucije je međuregionalna i prekogranična suradnja te ekonomska, društvena i teritorijalna kohezija u cilju ravnomjernog razvoja svih područja i Europe bez granica.

Župan Dobroslavić pozvan je kao govornik na konferenciju temeljem rada na dokumentu „Jačanje prekogranične suradnje: potreba za boljim pravnim okvirom“ te dosadašnjeg iskustva kroz uključenost u procese Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju.