Župan na sastanku u organizaciji albanskih regija Skadar i Tirana

Župan Nikola Dobroslavić i direktorica regionalne razvojne agencije Dunea Melanija Milić sastali su se u Skadru sa predsjednicima regija Skadar Gretom Bardeli i Tirana Aldrinom Dalipijem. Glavna tema sastanka bila je suradnja u okviru Jadransko-jonske euroregije te realizacija zajedničkih projekata sufinanciranih putem različitih fondova Europske unije.

Predsjednici albanskih regija su podržali inicijativu župana Dobroslavića o prometnom povezivanju Jadransko-jonskom autocestom kao pretpostavkom ukupnog razvoja ovih prostora. Razgovaralo se i o mogućnostima rješavanja problema gospodarenja mješovitim komunalnim otpadom u cilju smanjenja onečišćenja Jadranskog mora. Time se također otvaraju mogućnosti zajedničke suradnje prvenstveno uzimajući u obzir iskustva Dubrovačko-neretvanske županije u zaštiti prirode i okoliša obalnog područja.

Župan Dobroslavić je ponudio podršku albanskim regijama kroz prenošenje dobrih iskustava u organizaciji naših jedinica lokalne samouprave, te su u tom smjeru dogovoreni sljedeći konkretni koraci.

Zaključci sastanka su naglasili potrebu općenitog jačanja suradnje ovih regija u cilju kvalitetnijeg rješavanja niza novih izazova i mogućnosti u pitanjima razvoja, ekologije i sigurnosti ovih prostora, te konkretnijeg uključivanja regionalne samouprave u tom smjeru.