Župan na sjednici Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove Europskog odbora

Župan Nikola Dobroslavić je sudjelovao na sjednici Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija u Briselu.

 

Sjednica je održana u sklopu Dana proširenja EU, gdje je uz prisustvo predstavnika zemalja koje žele pristupiti EU analizirano stanje u procesu pristupanja svake pojedinačne zemlje. Zamijećen je napredak u otvaranju pregovaračkih poglavlja sa zemljama koje su u postupku pregovora; Turska, Srbija, Crna Gora i Makedonija, dok pregovarački proces tek trebaju započeti Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Europski odbor regija još jednom je potvrdio da lokalna samouprava država članica želi sve ove zemlje u EU, te ohrabrio njihova nastojanja da ispune sve potrebne kriterije u pregovaračkom procesu.

 

Ovom prilikom su, zajedno s izazovima s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti, predstavljena i pozitivna iskustva iz Turske, Srbije i Crne Gore.

 

Na sastanku se raspravljalo o međuregionalnoj i transnacionalnoj suradnji kao ključnoj točki za lokalni i regionalni razvoj, osobito s obzirom na proširenje zapadnog Balkana pri čemu je teritorijalna kohezija ključna za promicanje međusobne povezanosti i omogućuje daljni razvoj tog prostora.