Župan na sjednici Predsjedništva Hrvatske zajednice općina u Konavlima

Župan Nikola Dobroslavić pozdravio je danas članove Predsjedništva Hrvatske zajednice općina, čija je sjednica održana u prostorijama Općine Konavle.

Tom prigodom župan je poželio članovima Predsjedništva Hrvatske zajednice Općina dobrodošlicu u, kako je kazao, jednu od naših najuspješnijih općina, ali i najjužniju općinu županije i Republike Hrvatske. „U Domovinskom ratu Konavle su podnijele veliku žrtvu, a danas su izuzetno razvijena općina koja vrlo dobro napreduje. Danas je napredak uvjetovan prije svega turizmom, kao našom najvažnijom gospodarskom granom, a Konavle su primjer kako se ljubavlju prema Domovini, prema svome kraju, može očuvati i sačuvati svoj kraj.“

Govoreći o važnosti općina, župan Dobroslavić je i ovoga puta istaknuo kako je ovakav ustroj lokalne samouprave dobar, jer su općine potrebne. „Općine su važan čimbenik u obnovi i razvoju svoga područja, ali i način da ljudi sami imaju priliku na svom području upravljati s pitanjima od lokalnog značaja, komunalnim problemima i svim onim s čim se susreću u svom svakodnevnom funkcioniranju.“

Župan je pohvalio i rad Zajednice općina te dobru suradnju sa Zajednicom županija, koja je zapravo primjer kakva bi suradnja općina i županija trebala biti.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić također je poželio dobrodošlicu članovima Predsjedništva Hrvatske zajednice Općina, uz želje za uspješan rad i ugodan boravak u Konavlima.

Kazao je kako je, kao i župan, stava da je ovakav ustroj dobar i potreban jer nitko bolje ne poznaje lokalne potrebe i probleme od onih koji tu žive.

Predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević, koji je inače i saborski zastupnik te načelnik Općine Jasenice, zahvalio je županu na dolasku i podršci. „Svi mi u općinama imamo dosta svojih zadaća, ali uvijek želimo i više. Stoga smo izradili i jedan dokument, prijedlog ruralnog razvoja Hrvatske, koji danas imamo namjeru finalizirati na ovom sastanku. Nakon toga, poslat ćemo ga Vladi i Hrvatskom saboru, a cilj nam je da on postane temelj za brojne dokumente, za planove razvoja, da ga stranke ugrade u svoj politički program.“, rekao je Baričević.

Predsjedništvo Hrvatske zajednice općina raspravljalo je danas između ostalog i o smjernicama za fiskalnu decentralizaciju u RH,  prijedlogu pokretanja projekta „Centar lokalne samouprave u ruralnoj Hrvatskoj“, donošenju i izmjenama zakona koji se tiču JLS te o aktivnostima Zajednice.