Župan na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Dubrovnika

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Kazalištu Marina Držića.

Čestitajući slavljenicima i dobitnicima nagrada, Župan je, između ostaloga, kazao :

„ Mi smo doista privilegirani što živimo i radimo u ovom posebnom Gradu. Naši stari stvorili su i ostavili nam jedinstvene mire i palače, velebna znanstvena, književna i glazbena djela, opjevanu ljubav prema slobodi, neponovljiv odnos prema svome parcu. Stvorili su Grad tako skladnim i lijepim, očuvali ga kroz stoljeća da i danas blista iznimnim sjajem,

Mi smo ga naslijedili s jednom važnom obvezom: očuvati ga za našu djecu, za naš narod, za čovječanstvo. Znamo li kako? Ako dvojimo kako, ugledajmo se u naše stare. Kako su oni gospodarili dobrima, kako su gradili i upravljali, kako čuvali slobodu, trpili pa i ginuli za interese Grada, čuvali vjeru i identitet.

Da, znamo kako jer su to naši branitelji pokazali braneći  Grad, napadnut u agresiji na Hrvatsku.

Eto kako moramo na svim poljima. Moramo se suprotstaviti onima koji misle:

Da Dubrovnik može ne biti regionalno središte, da se može Dubrovnik ostaviti u prometnoj izolaciji, da se na Dubrovniku može umjetnički iživljavati, da se mogu svojatati hrvatski znanstvenici i književnici Dubrovnika.

Došlo je vrijeme da to prestane. A Sv. Vlaho će nam, kao i uvijek i u svemu biti na pomoći. Kao i svih ovih 1044 godine.

A, mi možemo samo ponoviti stih našega Pjesnika:

” Neka te ne zaboli ruka na kojoj Grad naš držiš, nigda, nigda, nigda ”.

Svečanoj sjednici uz čelnike gradske i županijske vlasti prisustvovali su, potpredsjednik Hrvatskoga sabora te izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora gospodin Ante Sanader,  ministar kulture i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Zlatko Hasanbegović, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Hrvatskoga sabora gospodin Ivan Tepeš, brojni saborski zastupnici i veloposlanici, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, biskup dubrovački mons. Mate Uzinic, rektor crkve svetog Vlaha don Toma Lučić i katedralni župnik don Stanko Lasić te ovogodišnji festanjuli  Ante Pavlović i Zvonimir Cetinić.

Dobitnik nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo u 2015. godini je Joško Juvančić, kazališni redatelj koji je svojim umjetničkim djelovanjem, posebno u KMD-u, ali i na Igrama, zadužio kulturu ovog Grada i ostavio neizbrisiv trag u kulturi Dubrovnika.

Posmrtno su nagradu za životno djelo dobili maestro Ivo Dražinić te Bruno Šišić.

Godišnje nagrade Grada Dubrovnika dobili su profesor Hasan Ćustović, Jadranka Dabrović, Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-91. godine te Anita Šimović.

IMG_3050