Župan s predstavnicima udruženja ”Vino Dalmacije”

Župan Nikola Dobroslavić, vinogradar i direktor Dubrovačkih podruma Božo Martinović i Voditeljica odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša Regionalne razvojne agencije Dunea Helena Brčić održali su sastanak s predstavnicima udruženja ”Vino Dalmacije” na čelu s predsjednikom udruženja Ivicom Kovačevićem.

Na sastanku se razgovaralo o problemima s kojima se susreću vinari i vinogradari te o njihovom strukovnom povezivanju, stručnom i profesionalnom usavršavanju članova. Također, posebno se razgovaralo o načinu promicanja i uvođenju novih tehnologija u proizvodnji vina te  stvaranju zajedničkih standarda kvalitete vina, a u svrhu izgradnje većeg ugleda hrvatskih vinara na svjetskim tržištima.

Ovom prigodom župan Dobroslavić je kazao kako su vina s područja Dubrovačko-neretvanske županije izvrsne kvalitete te da županija nastoji pružiti pomoć ne samo oko ostvarenja projekata već i oko prezentacije i distribucije vina.

U svrhu toga je Dubrovačko-neretvanska županija dala izraditi Strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva slijedom čije preporuke se krenulo u izradu studije “Brendiranje novog vina na bazi grožđa plavac mali”, a čija je svrha stvaranje pretpostavki za povećanje konkurentnosti vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tako da se brendira novo vino na bazi autohtone sorte grožđa plavac mali.

Također, županija uspješno organizira surete vinara i ugostitelja u vrijeme formiraju vinske karte za nadolazeću sezonu te na taj način pruža priliku da se ostvare poslovni kontakti, ali i da se napravi svojevrstan pritisak na ugostiteljske kuće s područja županije da idu u smjeru naših izvrsnih autohtonih vina.

” Turistička ponuda nije potpuna bez vina iz Županije. Imamo vrhunska vina i ona bi se trebala naći na prvim mjestima vinskih karti naših hotela i restorana”. – naglasio je župan Dobroslavić

Nadalje, uz već tradicionalni vinski festival Dubrovačko – neretvanske županije Dubrovnik FestiWine županija i Regionalna razvojna agencija Dunea nastojali su dodatno promovirati ponudu županijskih vina i približiti ih ljubiteljima vina pa su tako organizirani sommelierski tečajevi za hotelijere i ugostitelje, radionice za turističke vodiče te brojni drugi eno-gastro događaji u svrhu promocije vina Dubrovačko – neretvanske županije.

Udruženje ”Vino Dalmacije” okuplja vinarske tvrtke iz četiri dalmatinske županije, a osnovano je s ciljem unaprjeđenja prodaje dalmatinskih vina na inozemnom i domaćem tržištu te plasmana svih drugih proizvoda članova udruženja.