Župan Dobroslavić sa zamjenicima i suradnicima na otvaranju 1046. Feste sv. Vlaha

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te ostalim suradnicima nazočio je u petak na otvaranju 1046. Feste sv. Vlaha.

Nakon polaganja vijena na gobrlju Boninovo u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, a okupljene pozdravio i župan Dobroslavić.
”Pred nama je blagdan svetoga Vlaha, dan ki dohodi jednom k nami na godište. Ovo je 1046. Festa u Parčevu čast. Samo nešto duboko vrijedno i uraslo u biće našeg čovjeka može trajati više od tisuću godina. Taj dan je Dan našeg Grada. Gradi i sveti Vlaho ćute se kroz cijelu povijest Dubrovnika. Teško da igdje postoji takva povezanost jednog grada i sveca. Naši stari izgradili su ga pod budnim okom sveca i vjerujemo da je zato postao ovako lijep, a divi mu se cijeli svijet. Dubrovčani su Grad kroz povijest stvarali, ali i srčano branili uz pomoć i zaštitu sv. Vlaha. Posljedni put bilo je to 1990-ih kada je obranjen iznimnom hrabrošću i golemom ljubavlju naših branitelja prema svojem Gradu i Domovini. Dubrovnik i dalje moramo štititi i braniti, ponekad i od nas samih. Moramo čuvati bogatu kulturnu baštinu, brinuti o prekrasnoj prirodi koju smo naslijedili, skrbiti o skladnim odnosima među njegovim žiteljima. Moramo čuvati sklad među ljudima, pa onako kako nam Držić poručuje – bolje šteta s dogovorom nego korist bez dogovora.
Čestitam gradonačelniku Frankoviću i novom vodstvu Grada na povjerenju koje su od građana dobili na izborima. Odgovorno su započeli mandat. Velika je privilegija, ali i odgovornost voditi ovaj biser Hrvatske i svijeta. Čestitam još jednom blagdan svetog Vlaha i pridužujem se zazivu koji je svetom Vlahu uputila tete Ane iz Lukove pjesme:
”I zato neka ta te ruka, na kojoj Grad naš držiš ne zaboli nigda, nigda, nigda”.
Inače, na svečanoj sjednici nazočili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te brojni predstavnici javnog života iz Dubrovnika i okolice, a otvaranje Feste tradicionalno je završeno Večerom od Kandelore u Revelinu.

Župan Dobroslavić je povodom Feste sv. Vlaha i Dana Općine Ston i Janjina uputio tamošnjim čestitku načelnicima Vedranu Antunici i Vlatku Mratoviću.