Župan u Bruxellesu o Jadranskoj i Jonskoj regiji

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je 24. veljače u radu Upravljačkog odbora Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) uz članove hrvatske delegacije na sastanku u Bruxellesu.
Republika Hrvatska je od lipnja prošle godine zajedno sa Europskom komisijom preuzela jednogodišnje su-predsjedavanje Upravljačkim odborom Strategije postavivši kao prioritete povećanje prepoznatljivosti jadransko-jonske regije u turističkom i investicijskom smislu, energetsko i prometno umrežavanje regije, te poticanje razvijanja poduzetničkih vještina kao važnih preduvjeta gospodarskog rasta. U projektnom smislu naglasak supredsjedavanja je projektna suradnja s fokusom na desetak strateških projekata koji imaju snažan transnacionalni učinak na sve zemlje jadransko-jonske regije. Upravljački odbor određuje generalne kriterije koji služe za selekciju projekata unutar tematskih područja ili stupova Strategije.
Župan Dobroslavić je naglasio potrebu uključivanja regionalne i lokalne samouprave u porvedbu Strategije i rješavanja pitanja nepotpune povezanosti u okviru prometnih pravaca, prvenstveno Jadransko-jonske autoceste, te razvoju luka i zaleđa čime bi se prvenstveno Republika Hrvatska snažnije pozicionirala unutar EU kao energetsko i prometno čvorište.
Na sastanku je razmotrena organizacija Godišnjeg foruma Strategije koji će se ove godine održati 12.-13. Svibnja u Dubrovniku. Forum će uz visoke predstavnike Europske komisije okupiti ministre vanjskih poslova i ministre mjerodavne za fondove Europske unije država sudionica Strategije, dionike iz ministarstava, lokalne i regionalne samouprave, obrazovanja i znanstveno istraživačkih institucija, privatnog sektora, civilnog društva i druge. Raspravljat će se o prvedbi Strategije u okviru četiri stupa; plavog rasta, povezivanja regije, kvalitete okoliša i održivog turizma.