Župan vatrogascima uručio GPS uređaje

Župan Nikola Dobroslavić uručio je danas u Palači Ranjini zapovjedniku JVP Dubrovačko primorje Ivu Franušiću i zapovjedniku JVP Konavle Mariju Magudu petnaest uređaja za daljinski nadzor vozila (GPS). Uređaji su nabavljeni u tijeku realizacije projekta HOLISTIC koji Dubrovačko-neretvanska županija provodi protekle dvije godine.

U projektu sudjeluju sve hrvatske jadranske županije gdje je izražen rizik od požara te partneri iz još 7 zemalja: Grčke, Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije.

JVP Dubrovačko primorje dobiva pet, a JVP Konavle deset uređaja za daljninski nadzor vozila. Iako se radi o investiciji od četrdeset i pet tisuća kuna važnija je činjenica da će tijekom vatrogasnih intervencija točna lokacija intreventnih vozila biti poznata što će znatno olakšati same intervencije vatrogasnih postrojbi na terenu, ali i povećati sigurnost vatrogasaca.

Osim nabave i ugradnje GPS uređaja u vatrogasna vozila Dubrovačko-neretvanska županija je realizacijom projektnih aktivnosti značajno poboljšala sustav vatrogastva na svom području. Sredstvima projekta HOLISTIC nabavila je i vatrogasnu opremu vrijednu oko sto pedeset tisuća kuna,  a za potrebu realizacije vatrogasne vježbe predviđene projektnim aktivnostima koja će se održati do polovice srpnja.

Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija vrijedne su oko 3 milijuna i 450 tisuća kuna i u 85 postotnom iznosu sufinanciraju sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.