Župani: „Način i vrijeme uhićenja branitelja u Posavini je gruba provokacija!“

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Vukovaru, župani su se zaključkom očitovali i o uhićenju desetorice hrvatskih branitelja iz Bosanske Posavine.

U zaključku se navodi:

„Hrvatski  župani smatraju način i vrijeme uhićenja branitelja Bosanske Posavine, ujedno i državljana Republike Hrvatske, grubom provokacijom prema Hrvatima u BiH, hrvatskim braniteljima i prema Republici Hrvatskoj.

Župani ustraju na stajalištu da se svaki ratni zločin mora procesuirati i da se počinitelji moraju kazniti. Međutim, nedopustivo je dovoditi u pitanje obrambeni karakter Domovinskog rata, revidirati istinu o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH  te ulogu HVO-a u obrani svojih domova i cijele BiH.

Nedopustivo je da se ovakvim postupcima zastrašuje hrvatski narod u BiH i tjera ga se na iseljavanje.

Hrvatski župani daju potporu hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj i u BiH u obrani svog dostojanstva i istine o Domovinskom ratu, a hrvatskom narodu u BiH potporu u borbi za jednakopravnost i opstanak kao konstitutivnog naroda u BiH.“- zaključili su župani i dali potporu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u rješavanju ovog i ovakvih slučajeva.