Županija predstavila neretvansku jegulju na kulinarskom show-u u Italiji

Neretvanska jegulja pripremljena na dva načina: tradicionalni brudet s purom te pržena u kukurznom brašnu s kuhanom blitvom i krumpirima poslužena je kao glavno jelo za pedesetak uzvanika i turističkih novinara na službenoj večeri projekta Wellfood Action u kojem, kao partner, sudjeluje i DNŽ.

Radi se o projektu čiji je cilj promovirati gastronomiju zemalja jadranske i jonske regije kao i organizaciju različitih događaja koji se sastoje u zajedničkom predstavljanju kulturne i gastronomske ponude regija sudionica projekta Wellfood Action. U sklopu projektnih aktivnosti DNŽ i Regionalna razvojna agencija DUNEA organizirali su sredinom studenog Dan neretvanske jegulje u Dubrovniku najavivši time Dane jegulje koji su se održavali od 18. do 19. studenog  na području Neretve. Osim neretvanske jegulje, kao glavnog jela, tom su prigodom posluženi gastronomski specijaliteti talijanske Regije Marche te specijaliteti istarske kuhnije.

Tijekom realizacije projekta na području DNŽ predstavljena su jela otoka Korčule i Viteška udruga Kumpanija iz Pupnata, tradicionalna berba grožđa u Konavlima i priprema mantale. Također, tradicijski proizvodi s našeg područja: arancini, broštulani mjenduli, različite slastice od smokava, vina sorta Merlot i Pošip te korčulansko maslinovo ulje predstavljeni su na događaju Tržnica proizvoda jadranske i jonske regije održanoj prošloga tjedna.

Projektne aktivnosti koje provodi DNŽ vrijedne su oko 570 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinaciraju se sredstvima Europske unije, putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Ukupne aktivnosti projekta Wellfood Action vrijede 6 milijuna kuna, a osim DNŽ u projektu sudjeluje i Agencija za regionalni razvoj Istre, agencija LIR Evaluation iz Bosne i Hercegovine, Znanstveno – istraživački centar slovenskog Sveučilišta Primorska, Sveučilište politehnike Regije Marche, Regija Marche dok je vodeći partner Trgovačka komora Macerata.