Županija protiv prijevremenog donošenja programa Dubrovačkih ljetnih igara

Župan Nikola Dobroslavić na danas održanoj konferenciji za medije javnost je upoznao kako se protivi usvajanju programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara deset dana prije uobičajenog termina.

Naime, Ministarstvo kulture najavilo je za danas sjednicu Vijeća Ljetnih igara na kojoj bi se, između ostalog, trebao usvojiti program Igara, na što je Župan reagirao dopisom ministru kojim se tražila odgoda sjednice do donošenja proračuna Republike Hrvatske i dolaska novog ministra/ice, što je Ministarstvo odbilo.

„Želimo obavijestiti hrvatsku javnost da se protivimo odluci ministra kulture u tehničkoj Vladi o usvajanju programa danas. To je protivno Zakonu o proračunu jer još nije donesen Proračun RH. Također, nije korektno prema novom ministru kulture. Uputili smo dopis ministru i članovima vijeća kojim tražimo da se sjednica odgodi dok ne dođe novi ministar. Nadamo se da članovi Vijeća neće sudjelovati na toj sjednici.“ – kazao je župan Dobroslavić.

Ovaj čin Župan je povezao sa slučajem prikazivanja predstave „Elementarne čestice „ što je,  prema njemu, ugrozilo Dubrovnik kao turističku destinaciju i izazvalo reakciju javnosti koja je prepoznala to kao napad Ministarstva kulture i umjetničkog vodstva Igara na Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre.

„Ovo je još jedno silovanje Dubrovačko-neretvanske županije, Dubrovnika i njegovih građana nakon onog egzibicionizma od prošle godine sa spornom predstavom koja je ugrozila međureligijski sklad koji je uvijek vladao u Dubrovniku. Županija je tada reagirala uskratom potpore i sada se ta odluka iskazala sasvim ispravnom. „- zaključio je župan Dobroslavić.

Župan je naglasio i kako je Dubrovačko-neretvanska županija u ovogodišnjem proračunu pridvidjela sredstva za potporu Dubrovačkih ljetnih igara kao važne kulturne manifestacije, ali je također istaknuo potrebu za poštivanjem zakona i demokratske prakse.