Županija uložila 37 milijuna kuna u obrazovanje, kulturu i šport

Dubrovačko-neretvanska županija u 2015. godini ukupno je u obrazovanje, kulturu i sport uložila 37 milijuna kuna, od čega su 24 milijuna kuna redovni materijalni troškovi osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.

Osim kapitalnih i investicijskih ulaganja, što je iznosilo 7.044.315,02 kuna, Dubrovačko-neretvanska županija u svom Proračunu osigurava i sredstva za programe prevencija u školama, školske projekte, pomoćnike u nastavi i sredstva za stipendiranje 83 učenika i studenta u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

U 2015. godini u potpunosti je završena višefazna klimatizacija Umjetničke škole Luke Sorkočevića te rekonstrukcija baletne dvorane. Riječ je o radovima vrijednim 620 tisuća kuna. U Gimnaziju Metković uloženo je 400 tisuća kn za projekt hidrantske mreže, adaptaciju prostora škole te za projekte uređenja potkrovlja. Završeni su radovi i na ostalim školama kao što je uređenje radionice u objektu Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik (100 tisuća kn), sanacija sanitarnih čvorova u Pomorsko-tehničkoj školi (160 tisuća kn), rekonstrukcija fasade i prozora u SŠ Fra Andrije Kačića Miošića (220 tisuća kn) te projekt uređenja dvorišta Ekonomske i trgovačke škole.

Županija je i u 2015. godini provela objedinjenu javnu nabavu za sve osnovne i srednje škole te učeničke domove za nabavu računalne i uredske opreme ukupne vrijednosti 800 tisuća kuna.

U dogradnju OŠ Orebić i izgradnju športske dvorane uložili smo završnih milijun kuna te nabavili uredsku, računalnu i sportsku opremu u vrijednosti nešto manje od pola milijuna kuna tako da će učenici s tog područja 2016./2017. školsku godinu dočekati u novim prostorima.

U OŠ Smokvica sufinancirali smo izgradnju športske dvorane čije se otvaranje također planira do početka nove školske godine. Veći iznosi novčanih sredstva uloženi su i u OŠ Ante Curać-Pinjac (132 tisuće kn za sanaciju septičke jame, sanaciju ulaza u matičnu školu i obnovu fasade PŠ Pupnat), OŠ Don Mihovila Pavlinovića (120 tisuća kn za rekonstrukciju sanitarnog čvora), OŠ Gruda (200 tisuća kn za projekt rekonstrukcije škole, krova i pročelja), OŠ Otrići-Dubrave (100 tisuća kn za rekonstrukciju škole) i OŠ Stjepana Radića (200 tisuća kn za uređenje 4 učionice). U OŠ Petra Kanavelića uložena su sredstva u ukupnom iznosu od 580 tisuća kuna i to za rekonstrukcije krova te za sanaciju stropa i fasade.