Županijska uprava za ceste aktivna na Pelješcu

Županijska uprava za ceste, u pripremi za ljetnu turističku sezonu te u dogovoru s općinama Janjina i Orebić, krenula je u uređenje lokalne ceste u duljini od sedam kilometara, od naselja Osobjava, preko Crkvica, sve do Prapratne u blizini Trpnja. Budući da je cesta inače slabije korištena zbog neasfaltiranosti, raslinje i drveće su vremenom zauzele dobar dio profila puta, stoga je najprije potrebno izvršiti sječu makije i stabala na čitavoj duljini trase. Nakon ovog proširenja postojećeg profila, pristupit će se i sanaciji makadamskog kolnika koji je tijekom vremena uslijed oborina i erozije dobro ispran i dotrajao.

“Nadam se da će ovo uređenje pomoći lokalnoj zajednici u smislu proširenja turističke ponude, znajući kako je danas popularno pješačenje, bicikliranje, a i drugi oblici rekreacije. Također, planiramo izvršiti i asfaltiranje ove ceste, postupno i fazno, a ovisno o dostupnim i osiguranim sredstvima jer se ipak radi o sedam kilometara ceste, ali svakako kroz idući period od dvije-tri godine“, izjavio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Nikša Konjevod.

Također, na prilazu u naselje Trstenik na Pelješcu sanira se pokos pristupne ceste koji je nastradao u bujicama poslije velikog požara koji je nedavno opustošio ovo područje.

Ovom sanacijom omogućiti će se kvalitetan prihvat površinskih bujičnih tokova koji nastaju uslijed jačih oborina, a posebno u ovom slučaju na opožarenim površinama.  Planira se i ugradnja stabilizirajućih i masivnih gabionskih kamenih koševa s čime će se osigurati stabilnost i nosivost glavne prometnice.

Dovršetak ovih radova očekuje se kroz desetak dana.

Screenshot_2017-04-13-13-23-03