ŽUPANIJSKI PROJEKTI: Župan Dobroslavić sa zamjenicima Marević i Cebalom obišao radove na izgradnji Lapidarija Narona i Dnevne bolnice u Metkoviću

Radove na izgradnji Lapidarija Narona u Vidu te Dnevne bolnice u Metkoviću obišli su u srijedu župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević u pratnji gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Kroz radove na izgradnji nove zgrade Arheološkoga muzeja Narona proveo ih je ravnatelj Toni Glučina. Podsjetimo, projekt je to vrijedan gotovo 44 milijuna kuna koji će prezentacijski, ali i u cijelosti zaokružiti muzeološki koncept vrijednoga nalazišta u Naroni. Ideja za Lapidarij postoji unazad desetak godina, a preduvjeti za građenje stvoreni su 2018. godine, kada je Grad Metković financirao izradu idejnoga projekta u vrijednosti od 122 tisuće kuna te kada je izmjenama i dopunama prostornoga plana uređenja napravljena prenamjena prostora na lokaciji.

Župan Nikola Dobroslavić je prilikom obilaska radova najavio i nove projekte na tom lokalitetu.
”Dogovoreno je kako ćemo preko Regionalne razvojne agencije DUNEA-e kandidirati daljnje projekte na ovome lokalitetu za fondove europske unije, bilo da se radi o strukturnim fondovima, bilo da se radi o prekograničnoj suradnji”, kazao je župan Dobroslavić.
Nova zgrada, zamišljena kao niz objekata paviljonskog tipa, imat će prostor za multimedijalnu dvoranu, prostor za nove stalne i povremene postave, prostore namijenjene posjetiteljima, dormitorij, restauratorsku radionicu za prikupljanje građe, čuvaonicu umjetnina, uredske prostore te sanitarne čvorove za posjetitelje. Osim novoga sadržaja, omogućit će i dodatne znanstvene studije te bogatiju turističku ponudu.

Uz Dnevnu bolnicu i Centar za ranu intervenciju

Radove na izgradnji Dnevne bolnice Metković obišli su u pratnji ravnatelja dubrovačke Opće bolnice Marija Bekića i ravnatelja Doma zdravlja Metković Mihovila Štimca. Istaknuto je kako napreduju planiranom dinamikom, pri čemu se završetak očekuje do 1. studenoga.
Vrijednost radova u ovom dijelu projekta je 16,2 milijuna kuna, a obuhvaćaju rekonstrukciju i dogradnju zgrade Općinskog suda u Dnevnu bolnicu Metković – podružnicu Opće bolnice Dubrovnik u kojoj će se građanima omogućiti specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije. U zgradi Dnevne bolnice bit će uspostavljen i Centar za ranu intervenciju, projekt vrijedan 7,7 milijuna kuna.

”Svi znamo da su građani Metkovića do najbliže bolnice udaljeni stotinjak kilometara, a izgradnjom Dnevne bolnice dobit ćemo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. U prostoru Dnevne bolnice bit će smješten i Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno Centar za ranu intervenciju koji će omogućiti brže uspostavljanje dijagnoze, a samim time i kvalitetnije liječenje! Hvala Županiji i Ministarstvu što ćemo skupa realizirati ovaj vrijedan projekt“, kazao je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Zadovoljstvo dinamikom radova istaknuo je i župan Dobroslavić koji je naglasio kako od sutra počinje i rad cjelogodišnje hitne helikopterske službe.
„Zadovoljni smo dinamikom radova na Dnevnoj bolnici. Također, želim istaknuti kako sutra s radom započinje i cjelogodišnja hitna helikopterska služna koja je ogroman korak u postizanju našega cilja, a to je da sve hitne slučajeve zbrinemo unutar zlatnoga sata”, naglasio je župan Dobroslavić.